Bedste bager i Vejle? Prøv bageren i centrum

Artiklen er skrevet af jurist og blogger, Oskar Verdoner Møller.

0
1851
Bager i Vejle
Foto: Andreas Folmer

Det er ikke op til mig og mine smagsløg at afgøre, om dette nu virkelig er den bedste bager i Vejle, men én ting er sikkert, hos den lille selvstændige bager, er brødet super lækkert.

Jeg bor selv i midtbyen af Vejle, og har netop fået øjnene op for Folmers Mikrobageri i Rådhuspassagen, lige overfor det gamle rådhus. Det sjove er, at rundt om hjørnet ligger bagerkæden Lagkagehuset, og alligevel foretrækker jeg smagen og prisen hos Folmers – det må jeg bare indrømme.

“Det startede som en corona-hobby” – smiler den glade selvudlærte bager, Andreas Folmer, med et kæmpe smil fra kind til kind, imens han pakker dagens velsagtens sidste pose med brød.

At man kan mærke indehaverens entusiasme og ikke mindst det faktum, at han er den lille mand i den store verden, det gør et ekstra indtryk. Jeg føler jeg er tæt på bageren selv fra første færd, ikke kun fysisk men i særdeleshed i form af den indlevelse og høflige kundesnak der foregår mellem surdejsbagværket. Bageren Andreas Folmer er ikke uddannet bager, alligevel siger hans bagværk alt andet end amatør, da det dufter og smager af kvalitet.

Jeg startede mit bageri, fordi jeg brænder for formidlingen af det gode brød. Det med at kunne skabe én platform, en base, i det her tilfælde et bageri, hvor jeg har mulighed for at vise, hvad jeg mener er “det gode brød” og har muligheden for at videreformidle det igennem kurser og snakke i bageriet med bageentusiaster. Så helt grundlæggende startede jeg mit bageri, fordi jeg elsker at bage. Derfor er visionen og tanken med selve bageriet ikke meget dybere, end at det jeg bager skal være velsmagende og tiltalende for folk.

– Andreas Folmer, indehaver af Folmers Mikrobageri

Bager I Vejle

Der er høflig selvbetjening i bagerforretningen

En enkeltmandsvirksomhed hvor det vitterligt kun er én enkelt person bag forretningen, stiller også lidt krav til dig som kunde. Hos Folmers Mikrobageri har jeg købt noget af det lækreste brød jeg længe har smagt, til gengæld, skal jeg nogle gange selv pakke det, og betjene kasseapparatet, lidt som ved supermarkedernes selvbetjeningsløsning. Bageren selv, er nemlig travlt optaget med at bage den næste omgang surdejsbrød, og det sker lige for øjnene af en.

Brød Vejle

Lige nu er min største udfordring tiden. Tiden til at kunne nå det hele, og stadig nå tiden til sig selv og ens nærmeste. Det handler om evnen til at kunne begrænse sine tanker og fokuserer på det vigtige i bageriet. Jeg har derfor fået ansat en ungarbejder, til en start, for at kunne tage lidt af arbejdstiden fra mine skuldre og kunne fordele det ud. Jeg drømmer om, at kunne få flere ansatte, så jeg har muligheden for at nørde endnu mere i dybden, konceptudvikle og udvikle på opskrifter og evt. nye brød og bagværk i bageriet. Jeg ønsker et dynamisk koncept, med udskiftende bagværk, som f.eks. det er blevet vist med fastelavnsboller, der har været i bageriet den sidste måneds tid.

– Andreas Folmer, indehaver af Folmers Mikrobageri

De få minusser i bageren i Vejle

Ingen succes, uden nogle få minusser. Et stort minus som glad kunde er, at det ikke er muligt at få lækkert brød hver dag. Folmers er nemlig kun åben onsdag til lørdag, så søndag, mandag og tirsdag, må jeg desværre undvære. Det er fair nok, for én af grundende til at denne bager kan holde priserne nede er, at han selv står for det hele, ingen ansatte, derfor er han også nødt til at holde lukket nogle dage, så der både er tid til at holde fri, og ordne alle de praktiske ting omkring en sådan virksomhed.

Udvalget er ikke super stort, men det dækker al rigeligt mit og familiens behov. Der er lækre boller, store og små brød, rugbrød og ikke mindst noget sødt til kaffen. Netop derfor, kan jeg klart give mine bedste anbefalinger til denne bager i vejle.

Folmers Mikrobageri
(Foto: Folmers Mikrobageri, surdejsbrød)

Kan de store bagerkæder lære noget af den lille bager?

Det er min tanke, at hvis man som bager vil overleve mod det store bagerudsalg der foregår i supermarkederne, skal man være i stand til at bage brød på en omkostningseffektiv måde. Desværre tænker jeg ofte, at bagerkædernes stræben efter at minimere omkostninger og øge profitten, også er deres svage punkt. De bliver, på samme måde som et supermarked, for effektive. Med det mener jeg, at de enten kommer for langt fra kunden eller går på kompromis med kvaliteten, og det er synd. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidste har mødt bageren selv, og haft en diskussion om det bagværk han eller hun sælger mig. I stedet bliver jeg mødt af en studerende, der vel nok er høflig, men som klart ikke har meget passion for, eller viden om, det “produkt” jeg køber i forretningen. Selvfølgelig er der undtagelser, hvor betjeningen i forretningen er god, og vi kan ikke alle hilse på bageren selv konstant, alligevel, er der noget helt særligt over, at møde en lokal bager, der bager brødet foran mig, og som gerne tager snakken om hans forretning og det produkt han sælger mig.

Vil du læse mere om dette mikrobageri og den 24 årige indehaver, så kan du besøge hans hjemmeside: https://folmers-mikrobageri.dk/

Læs også: Madoplevelser i Århus