Når du er gravid og venter jeres første barn, kan du være sikker på, at din samboende partner (K/M), spændt forsøger at følge med, og formentligt lave de nødvendige indkøb.

Som nybagt far, har jeg lavet denne liste til andre vordende fædre – af egen erfaring ved jeg også, at det måske er usandsynligt at den kommende far selv finder og læser denne liste, så du er som kommende mor, meget velkommen til at dele (nudge) listen til ham.

Listen er ment, som en deling af egne erfaringer, og kan bruges af alle med interesse. Da jeg selv er far, er det mit udgangspunkt, men jeg skelner principielt ikke i mellem, om det er en kommende far, medmor eller partner.

Nå, på med vanten og ud i listen!

OBS! Advarsel! Du kan som kommende far være sikker på, at din gravide kæreste, kone eller partner, vil synes du er noget så mærkelig hvis du laver indkøbende på denne liste, også selvom hun selv har delt listen med dig, MEN, du kan også være sikker på, at mangler der noget de første par uger af dit barns liv, så er det dig der må op på hesten og ud på indkøb – så måske du kan gøre familien en tjeneste, og handle godt ind på forhånd – uanset hvor mærkelig din partner finder dine kommende indkøb.

1. Vådservietter!

Jeg købte 2.000 (20 pakker) vådservietter allerede før vores dreng blev født – bedste køb nogensinde. Du har måske lagt mærke til, at der i supermarkederne er bunker af vådservietter, men aldrig rigtigt har haft noget at bruge dem til?! Bare rolig, når først dit barn kommer til verden, så skal du nok få dem brugt. De 20 pakker, holder måske den første måned eller to – så køb du bare løs som ventende nybagt far – også selvom din partner vil grine højlydt, måske ligefrem skælde dig lidt ud.

Jeg købte disse vådservietter i Rema1000, blot til eksempel: https://shop.rema1000.dk/varer/161172

2. Vaskeklude

Køb rigeligt – nøjagtigt som med vådservietterne. Vaskeklude bliver din nye bedste ven. De kan bruges både til at “tørre røv” når du skifter baby, eller hvis baby skal have noget at spise. Jeg købte ca. 50 stk. til at starte med – det var alt for lidt.

Køb gerne 150 stk. – du skal nok få dem brugt, også selvom de kan vaskes. Du gider jo heller ikke vaske flere gange end højst nødvendigt.

Vi købte nogle i Ikea til at starte med (https://www.ikea.com/dk/da/p/krama-vaskeklud-hvid-40054538/), og efterfølgende har jeg købt 10 for 25 kr. i Bilka og Føtex (https://www.bilka.dk/produkter/vaskeklude-10-pak-str-30×30-cm-basic-farver/100544294/). I øvrigt skide irriterende, at vaskekludene fra Bilka og Føtex er hæftet sammen med flere plastikdimser, blot for at de ser pænt bundtet ud når man køber dem.

3. Bleer

Som nybagt far, kan man altså godt købe FOR MANGE BLEER – dit barn vokser hurtigere end du tror, så i modsætning til så meget andet, så kan du altså godt købe for mange bleer. Undgå den trælse situation, at have betalt for bleer der ikke passer barnet. Selvfølgelig er der vægtintervaller på bleer, men der er altså også forskel på babyens højde og drøjde og hvor godt de sidder. Allerede efter 3 uger, skiftede vi til størrelse 2 i bleer, da størrelse 1 begyndte at “klemme” lidt om maven og ikke så behagelige ud på ham længere.

4. Toiletpapir, shampoo, håndsæbe og andre almindelige toiletartikler

Fyld lageret op! – så simpelt kan det siges. Du vil gerne bruge den første tid som nybagt far med mor og barn, og ikke på indkøbsturer. Så hvis der er råd og plads forinden baby kommer til verden, så fyld for guds skyld godt op i lageret.

5. Sutteflasker

Hvis I (mor) beslutter sig for, at give baby sutteflaske med modermælkserstatning, enten som supplement til brystmælk eller fuldstændigt, er det først og fremmest vigtigt, at du som nybagt far støtter din partner, det kan være svært.

Sutteflasker skal der til! – hvis altså I står i den situation, og her indkøbstip nr. 1 til sutteflasker – lad være med at købe de helt små sutteflasker. Jeres baby kræver hurtigt mere at spise end der kan være i en lille sutteflaske, og så står I blot tilbage med en masse små (dyre) sutteflasker, som formentligt ikke kan sælges, og med et behov for at købe nogle større. Til gengæld, kan det være en god idé, at købe den rigtige størrelse “flaskesut” i forhold til babyens alder, så der ikke kommer for meget mælk, for hurtigt ud af flasken.

Alt det andet!

Listen over ting der skal købes er lang, og jeg har ikke gidet skrive alt det der nok er på listen alligevel. Listen skal ses som et supplement, så du får et par staldtips med, i forhold til antal og fremgangsmåde. Jeg kan sige, at det generelt har været super rart at barnevogn, barnesæde osv. er købt før barnet er kommet til verden – og så selvom der er nogle der mener, at det bringer uheld at handle barnevogn før barnet er født.

Med venlig hilsen

Den nybagte far, 2023.