Ifølge bestyrelsesformanden for Trekantområdets Retshjælp i Vejle, Oskar Verdoner Møller, så mangler retshjælpen ikke borgerhenvendelser, men derimod frivillige til de mange borgere. Her er hans forklaring på udfordringen.

Retshjælp i “Udkantsdanmark”

Traditionelt set minder Vejle ikke ligefrem om det nogen tidligere kategoriserede som “Udkantsdanmark”, måske fordi byen ligger placeret midt i Danmark, og har en anseelige størrelse efter danske standarder. Alligevel er byen lidt af en “udkantsby”, når det kommer til at tiltrække universitetsstuderende til retshjælpen. Det er der en god forklaring på, byen ligger nemlig hele 72 km fra det nærmeste universitet med jurastuderende, og er derfor ikke geografisk attraktiv ifølge bestyrelsesformanden for Trekantområdets Retshjælp.

Stigning i borgerhenvendelser

Trods manglen på frivillige studerende til syd- og sønderjydske Danmark, så har retshjælpen i trekantområdet oplevet en større og større interesse for gratis og anonym retshjælp, lige siden retshjælpen slog dørene op i Vejle, år 2017.

En undersøgelse foretaget af Nyhedskaptajnen viser, at der i gennemsnit er 70 søgninger om måneden på Google af søgesætningen “gratis retshjælp vejle”. Til sammenligning er der 20 søgninger om måneden for “gratis retshjælp fredericia” og 40 søgninger på “gratis retshjælp kolding”. Selvom der jo nok er størst (digital) interesse for retshjælp i Vejle, så viser tallene, at der generelt i hele trekantområdet er et behov for gratis retshjælp.

Hvad er en retshjælp?

Der er flere forskellige former for retshjælpsinstitutioner rundt omkring i Danmark. Fælles for dem er, at man som borger (privat eller virksomhed), kan få gratis juridisk rådgivning i stort og småt.

Der er visse juridiske emner en retshjælpinstitution måske ikke kan/må/vil hjælpe med, og det er blandt andet spørgsmål omkring straffesager der henvises til Politiet.

Selv den juridiske rådgivning varetages dels af uddannede jurister i form af retshjælpsledere og frivillige, samt jurastuderende der som på frivilligbasis ved siden af deres studie opnår praktisk erfaring, og hjælper borgere fra alle samfundslag.

Der er i 2019 over 41 godkendte retshjælpskontorer i Danmark. Du kan finde en komplet liste her!

En retshjælpinstitution er ofte organiseret som en statstøttet forening. Det er Civilstyrelsen i Danmark der godkender og fordeler tilskuddet.

Trekantområdets Retshjælp

Denne retshjælp blev stiftet som forening i 2017 af Advokat Hanna Møller Rasmussen. Siden har Advokat Pia Maria Stokvad-Rubenius overtaget rollen som daglig retshjælpsleder. Den nuværende retshjælpsleder har tidligere siddet som konstitueret landsretsdommer, og den tidligere daglige leder er nu rykket videre til en stilling som seniorjurist i en stor dansk energivirksomhed.

Selve foreningen er organiseret med en mindre bestyrelse, der sammen med den daglige leder skal holde styr på budgettet, og på bedst mulig måde forvalte det offentlige tilskud til gavn for alle borgere.

For at retshjælpen kan fungere, er det dog helt essentielt at den kontinuerligt er i stand til at tiltrække og fastholde kompetente frivillige, i form af såvel jurastuderende som færdiguddannede jurister.

Du kan læse mere til Trekantområdets Retshjælp, få gratis juridisk rådgivning eller blive frivillig ved at besøge deres hjemmeside på www.treretshjaelp.dk.