Borgmester Kolding: At være aktiv og udemenneske kan føre til meget

0
1558
Borgmester Kolding
Her ses Kolding Borgmesteren i Fovslet Skov, med tidl. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, samt tidl. Minister Eva Kjer Hansen. Alle rettigheder forbeholdes.

At være aktiv og udemenneske kan føre til meget
– måske grundene til, at jeg blev borgmester


På valgnatten i november 2009 skete overraskelsen i Kolding Kommune. Jeg trådte frem på landets tv skærme, som første Venstre borgmester i Kolding siden 1916.

Det var ikke planlagt

Det var så ikke en planlagt politisk karriere der gjorde det, nej rent faktisk havde jeg kun siddet i byrådet i godt 2 ½ år inden den gyldne kæde kom om halsen.

Men når man ser tilbage, så var der måske alligevel ting der pegede i retning af politikken.
Jeg voksede op på Stenderup halvøen ude ved Lillebælt. Her blev der lavet det første elevråd på den lille centralskole i Sønder Stenderup, hvor jeg blev første elevrådsformand. Overbygningen skulle jeg så tage på Sdr. Bjert skole, igen elevrådsformand og 10. klasse blev taget på Hammerum Efterskole og godt gættet, igen elevrådsformand. Som studerende blev jeg medlem af Venstre og var aktiv i vælgerforeningen der, inden jeg flyttede til gamle Egtved kommune, hvor jeg blev formand for den lokale V vælgerforening og aktiv i kommuneforeningen og kredsen.

Mit professionelle virke i erhvervslivet var radiohandler, primært med Bang & Olufsen, blev senere Citychef og chef for Kolding Storcenter. Men sideløbende med det, så var jeg hjemmeværnschef, aktiv underviser på hjemmeværnsskolen på mange niveauer og skyde/sprængnings instruktør. Jeg gik marcher, jeg løb maratons, jeg blev jæger, og jeg fisker gerne. Jeg var frivillig i foreningslivet.

Jørn Pedersen. Borgmester i Kolding. 16. september 2020.
Jørn Pedersen. Borgmester i Kolding. 16. september 2020. Alle rettigheder forbeholdes.

Som alle kan regne ud, så har det at være opvokset ved de fantastiske skove på Stenderup halvøen og ved Lillebælt, og at have de områder som en naturlig legeplads har gjort, at udelivet betød meget på en helt naturlig måde. For det var ude og på vandet, at vi var sammen.

De mange gøremål med frivillige mennesker, både i foreningslivet, det politiske og i hjemmeværnet, har i den grad også formet mig som menneske.
Og jeg tror rigtig meget på, at det var som menneske, som Jørn P, som jeg kaldes, at jeg blev valgt som borgmester. Det var og er jeg meget bevidst om og derfor har mit virke fortsat været alle vegne og ikke bare på rådhuset. Derfor er jeg tilgængelig, stort set 24/7. Blandt andet blev jeg den første borgmester, som åbnede dørene for alle der ville snakke og bød på snak, lytning og en kop kaffe. Det kaldes i dag ”kaffe med Jørn P” og alle mulige kommer og har alt muligt på hjerte. Lige fra problemer, ønsker, spørgsmål og til bare at hilse på.

Og jeg nyder fortsat naturen og i de snart 12 år, som jeg har været borgmester i Kolding Kommune, er projekter i naturen virkelig kommet i højsæde. Og hele tiden med udgangspunkt i, at naturen også skal være tilgængelig og kunne bruges. Senest har vi indviet nyt trailcenter i Seest, hvor der udspringer eller kommer mange cykel og gå ruter forbi og endnu flere kommer til. Vi har fået Naturpark Lillebælt. Ja vi blev for få år siden årets friluftskommune, ikke på grund af én aktivitet, men på grund af de mange.
Her fik jeg i øvrigt fornøjelsen af at åbne den fejring, der var af det, med at være den første og en af de få, som nogen sinde har rappellet ned af Kæmpetårnet på Koldinghus.

Nye shelters i Kolding

En stribe nye shelters er lige etableret, lige midt i den fantastiske natur ved Dons søerne og den tidligere station Dybvadbro for Troldhedebanen, hvor du kan overnatte med en helt unik udsigt ud over vandet og naturen, man kan så gå ind af den gamle banestrækning til centrum af Kolding, hvor masser af gode oplevelser venter undervejs.

Kolding Danmark shelter

Arnestedet for det danske demokrati og markeringen af det danske sprog var og er Skamlingsbanken.
Men det er også et helt unikt naturområde, som opstod under istiden og er Sønderjyllands højeste punkt.
Kendt for den store stenstøtte. Her er der sket omfattende opkøb af naboområder og sammen med øvrige naboer gennemført et kæmpe frednings- og formidlingsprojekt. Et helt nyt formidlingscenter åbner 12. maj 2021, der er nye ruter rundt, madpakkehuse, shelters og meget mere. Også en ny festplads til f.eks. Opera på Skamling er indrettet og her vil sangens dag blive gennemført lørdag den 14. august 2021 og Opera festen søndag den 15. august. Og når man nu så besøger Skamlingsbanken, så kan man jo også lige slå vejen forbi Unesco Verdenskulturarvs byen Christiansfeld. Du kan både opleve den unikke brødremenighedsby, men også gå en tur i det fantastiske skov og naturområde Christinero.

Sådanne tiltag er vigtige for vores borgere. Det har vi alle opdaget her under pandemien. Gåture og gerne i naturen er virkelig blevet in og fedt, at det er blevet sådan. Men det betyder også noget i forhold til tiltrækning af nye borgere og ikke mindst, så er det også her, at vi kan noget i forhold til turisterne. 

Og jeg kunne skrive om det bedste sundhedscenter i Danmark, fremragende skoler, design visioner, uddannelsesbyen, de mange nye spændende byggerier, de nye plejecentre og børnepasningsordninger. For der er så meget af begejstres over, når man er borgmester og engageret i sin kommune. 

Alting har en ende – Kolding borgmester

Men alt har en ende og det har min borgmestertid også. Fra dag et meldte jeg ud, at jeg ikke blev en ny bykonge, som bare ville tage valg på valg. Derfor bliver det en ny borgmester, som kan iføre sig den smukke borgmesterkæde af 1 kg. ren guld, den 1. januar 2022. Her håber og tror jeg på, at det bliver Koldings første kvindelige borgmester og den tredje Venstreborgmester, nemlig Eva Kjer Hansen, men det må vi jo se til november, når der er valg.

Og hvad jeg så skal? Ja det ved jeg ikke endnu. Men sikkert er det, at naturen og det udadvendte fortsat bliver en del af min fremtid, så måske vores veje pludselig krydses derude.

Med glæde over, at lysere tider tegner sig forude.

Jørn Pedersen, Borgmester i Kolding Kommune. April 2021.