Gode råd til IT sikkerhed

0
1066
IT sikkerhed

IT-sikkerhed er egentlig rimeligt simpelt. I hvert fald hvis man er udstyret med en god portion sund fornuft. For i bund og grund handler det om, at modstå fristelsen for at klikke tankeløst rundt. Det er dog lettere sagt end gjort. 

For danskerne er langt mere tilbagelænede og godtroende end, der egentlig er grund til, for vi har indtil nu kun set toppen af it-kriminalitetens isbjerg, og omfanget vil kun blive værre fremover.

Det kræver ikke længere stor teknisk snilde at blive it-kriminel. For små penge kan man på internettet købe udstyr, der gør det nemt at opsnappe informationer om andre og i sidste ende få penge ud af folk.

Så når jeg er ude og snakke om IT-sikkerhed, er der jo en masse områder, man kan snakke om såsom firewall, hardware, VPN, opdatering osv. og alle områder er vigtige punkter. 

Tager vi det lidt mere menneskelige syn på IT-sikkerhed og ser, hvordan vi opfører os og tænker, når vi er online, samt alle de synspunkter folk har. 

Tænker tit hvad min titel kunne være, f.eks. politimand, kørelærer eller måske pædagog. 

Skal jeg lege politibetjent og løfte pegefingeren over for den måde, mange danskere er på, når de er online ved ikke at passe på eller ikke tro, der kan ske noget. 

Eller skulle jeg som kørelærer prøve at lære danskerne at gøre det rigtige, når de er online og huske at se sig for, ja tænke sig om inden de klikker?!

Eller vil pædagog være bedre så man lærer borgerne det,  når de er unge og begynder at være online. 

Det er rigtigt vigtigt, at vi alle lærer at blive bedre til at være online og ikke tro, at alt er sandt. Det er også vigtigt at små som store firmaer, tager det seriøst. Hvad mener jeg med det, ja at de skal huske at rette de fejl der er på deres hjemmeside, billeder der ikke kan vises, link der ikke virker og stavefejl.
En anden ting der er vigtigt, er de mails, de sender ud. Personligt er der mange mails, hvor jeg tænker det er en spam mail, så den sletter jeg men, når jeg så lige gennemgår den igen, kan jeg godt se at den er ægte, og det mener jeg er et stort problem. Vi hører igen og igen pas på og læs nu ikke alle de falske mail. Hvis firmaer så har så dårligt setup at deres mail også ser falske ud, er det jo svært for den menige borger at finde ud af, og derved kan de nemt hoppe i en fælde.

Mener også at vi (og desværre er det i stor grad danskere) er naive. I nedenstående billede kan man se at over 12.000 har syntes godt om og over 16.000 har kommenteret opslaget i troen om at de kan vinde et “hus” desværre er det fra en falsk facebook side.

 SE du kan være heldig og vinde “dette super fede lille hus”. En ting er sikkert du vinder ikke huset ved at deltage, du kan være uheldig, at dem bag facebook-siden vil forsøge at snyde dig. 

Så før man kommenterer, deler og Liker vores side, kunne man jo lige bruge 2 minutter og klikke på “om” og se, hvor meget de har skrevet om dem selv se, hvor mange billeder de har på deres facebookside og hvor aktiv de har været. 

Nedenstående er 3 ting du skal se efter og huske:

1. I øjeblikket er der bogstaveligt talt tusindvis af falske websteder, der ligner ægte sider.
Fald ikke for det. Sørg for, at webstedet du besøger er det rigtige. Indtast adressen eller brug dit bogmærke, klik ikke på links i e-mails med specialtilbud. 

2. Pas på advarsler via e-mail eller SMS, som fortæller dig, du lige har modtaget en pakke fra FedEx, UPS eller PostNord, som beder dig om personlige oplysninger. Indtast ikke noget.

3. Download ikke falske mobil apps, der lover store shopping besparelser og vær meget forsigtig med rabatkuponer online. 

Tænk inden du klikker!

Jeg har i over 23 år arbejdet med IT. Gadgets inden for IT og droner har også min store interesse og i de seneste par år har jeg også arbejde med IT sikkerhed sammen med min bror (Morten Stenderup som også driver firmaet Tomcats). Sammen har vi firmaet INDEN DU KLIKKER.
Når ikke det handler om IT og gadgets, så ser jeg Amerikansk football NFL, men også dansk Amerikansk football, hvor jeg er en del af bestyrelsen i Razorbacks (Danske mestre 8 gange),
samt motorsport, ja alt med biler og events, hvor man kan komme ud at se en masse coole biler.

Skribent:

Michael Stenderup
M: +45 51 901 007
W: IndenDuKlikker .dk

Du er den sidste forsvarslinje.